LA VERITAT ENVERS LA PRODUCCIÓ CINEMATOGRÀFICA A ESPANYA

La producció cinematogràfica independent a Espanya aquesta francament malament i de moment no té aspectes de canviar a curt termini. Perquè? des del meu punt de vista, modest i intranscendent, s’ha produït el que podríem definir com la “tempesta perfecta”. Com hem arribat a aquest punt?.

És el que intentaré explicar. Al principi la LGCA obliga als prestadors del servei de comunicació audiovisual o als operadors de telecomunicacions que difonguin canals de televisió, a destinar el 5% dels seus ingressos d’explotació (6% si l’empresa és pública) a finançar qualsevol tipus d’obra audiovisual europea. El 60% ha de destinar-se a la producció de pel·lícules de cinema i, al seu torn, el 60% d’aquest percentatge a obres en alguna de les llengües cooficials d’Espanya; si l’empresa és pública els percentatges se situen en el 75% i 60% respectivament.Ademas tenen l’obligació d’inversió en obres de productors independents a la qual haurà de destinar-se, almenys, el 50% de l’import d’aquest 5%.

Fins a aqui tot correcte, si consultem l’informe de l’Institut de Cinematografia i de l’Arts Audiovisuals annex a l’informe de la CNMC veurem que la llei s’aplica, però la pregunta és Com s’aplica?.

I aqui és on entra el concepte de “tempesta perfecta”: Poques subvencions i amb l’obligació si vols optar a elles a demostrar que tens el 50% finançat, amb el que necessites trobar aquest finançament I a qui es recorre? doncs lògicament a les cadenes de televisió apel·lant a aquesta obligació d’invertir en produccions independents. Elles coneixedores de la necessitat de les productores fixen les seves condicions Com?.

Les cadenes vehiculen l’obligació d’inversió a través de les seves pròpies productores, i aquestes, són les que inverteixen en règim de coproducció amb les productores independents.Perfecte! és el que diríem els productors si no fos perquè els contractes de coproducció es converteixen en contractes de “adhesió”.

En aquests contractes que són innegociables, ja hem dit que són d’adhesió, dominen les condicions imposades per les cadenes. Els exemples més clars els tenim en les condicions d’explotació de la pel·lícula on el productor no percep cap ingrés fins que les televisions no han recuperat el 100% de la seva aportació i la renúncia a favor de les televisiónes en els percentatges que elles proposin dels drets d’explotació als diferents canals de distribució a part d’acceptar qualsevol imposició artística proposta per la cadena.en resum al final de la seva explotació, en el cas que hagi estat un èxit, el productor solament rep una petita compensació de la seva coproducció amb la cadena amb el que es converteix en un “productor depenent” econòmicament parlant.

Hi ha solució? Rotundament si, fa més de 15 anys s’incorporo a la Llei del Cinema la figura de les Agrupacions d’Interès Econòmic, o AIE’s cinematogràfiques. Aquest sistema incentiva a empresaris aliens a la indústria del cinema i l’audiovisual al fet que participin en el finançament de l’obra com un productor més, podent accedir gràcies al règim de “transparència fiscal” aplicable a la AIE a la deducció del 25% fins al primer milió invertit ,i el 20% la resta fins a un màxim de 15M€ i aquí ve el meu avantatge favorit d’aquesta Llei de cinema:

Els inversors potencials no mesuraran la tornada de les seves inversions exclusivament al resultat econòmic de l’explotació de la pel·lícula, sinó que ara expliquen també amb la certesa de la repercussió de la seva inversió: la que s’obté en la deducció, més la imputació de les BIN’S . És a dir, ofereixen garanties i seguretat jurídica.